Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.12.2007 18:23 - Коледно
Автор: royalist Категория: Политика   
Прочетен: 4531 Коментари: 1 Гласове:
1

Последна промяна: 11.01.2008 21:15


По това ще познаят всички, че сте Мои ученици, ако любов имате помежду си.

(Йоан 13:35)

 

За Коледа много се е изписало и още повече се е изговорило. Сякаш няма нещо неказано. Едни недоволстват, други се кефят, трети (особено тия) покупко- продават.

Какъв е смисълът на този празник? Че си даваме разни неща? Принципно- да. Но кои „неща”? Подаряваме ли, защото обичаме или обичаме, защото ни подаряват? А кой е най- ценният подарък? Не визирам „разходка до Малдивите”...

Обичта. Истинската обич, тази която не познава пречки пред изразяването си. Тази, която не се няма цифрови отношения. Която пет пари не дава за мненията на „другите”. Тази, която приема и най- трудните изпитания с усмивка и казва „добре”. Тази, която можете да видите в очите на едно дете, чакащо дядо Коледа. Тази, която иска и затова- може. Всичко.

Честно казано аз не обичам през цялата година. Не мога някак си. По една или друга причина минавам в графа „хейтър” по няколко пъти на седмица. Няма да се оправдавам за това, а и мисля, че много хора са в моето положение. Не мога да обичам всички постоянно. Но поне си го признавам, нали?

Светлото Рождество Христово не е просто част от календара. Това е време да се замислим дали обичаме достатъчно (и дали въобще обичаме). Дали тоз, който обичаме знае за нашите чувства? Не вземаме ли повече отколкото даваме (познато още като нетна печалба)? Дали пък не сме пропуснали на някой да кажем „липсваш ми”?

Малко ни е времето на тази земя. Всички ще умрем. И „трева ще расне над праха” ни! Какво ни остава(освен яденето, пиенето и др. незаобиколими дейности) в този живот? Някои биха казали „обичаме, да, много се обичаме”. Ако казвате истината- дай Боже всекиму!

Но обичта невинаги можем да я усетим. Не само заради грижите и тревогите. Просто понякога всичко изглежда лишено от най- прекрасният цвят в палитрата- любовта. И всичко е много сиво...И пита се човек- къде отиде, любов? А нея я няма...Не я получаваме от близките, приятелите, колегите...ами не я и чакайте. Обичайте Вие! Изпреварете другите- заобичайте ги преди те да са заобичали Вас! Без значение, че изглежда сякаш „не печелите нищо”! Без да пресмятате „а кога те ще почнат да ме обичат”! Любовта не е фондова борса. Дори когато губите- печелите.

Животът е тук и сега. Любовта- също. Затова Спасителят слезе от небесните си чертози и понизи Сам Себе си, приемайки плът и кръв на човек. Живя тук и сега, в настоящето. Беше ли Му нужно да Го прави? Кой Го беше повикал? Нима Го посрещнаха достойно? Не, не и не. И Той все пак Се роди, (поздрав за атеистите, либерално- мухлясалите дарвинисти и икуменистите от „ляво”, „център” или „дясно”).

Християни ли сме? Едва ли. Обичаме ли?! О, да. Е как така?Еми...

Да, правилно. Има недоразумение. Любовта ни не е истинска. Не сме готови да страдаме за нея. Не сме готови да си вземем кръста и стенейки под тежеста да го носим, падайки на всеки ъгъл. Защо? Защото любовта не е само „окриляваща” и „поетична”. Тя е кръст. Да обичаш- значи да вървиш по Голгота, отстрани да те плюят, да те бият с камшик и да ти се подиграват. И хората, на които си се доверявал да те изоставят, а някой от тях- да те предаде. И въпреки всичко- да намериш сили да простиш на всички за всичко. Трудно, много трудно, но не невъзможно. Има едно условие обаче- да обичаш от сърце и душа...

 И радостта от това, че обичаш ще ти даде сили да преглътнеш всяка горчивина. Дори и това, че не те обичат. Обичаш ли- твоята радост е истинска радост!

Честито Рождество Христово!





Гласувай:
1



1. nbrakalova - Да! Любовта е кръст!
10.01.2012 20:32
Тя е посвещение, себеотдаване, жертване... Независимо от обстоятелства, приемане или отхвърляне.

А смисълът на "Рождство"?! Може би желанието Му да се роди и във всеки един от тези, за които се пожертва. И не само да се роди, но и да порасне...

Част от онова, за което апостол Павел споделя: "Съразпънах се с Христос и сега вече не аз живея, а Христос живее в мен; а животът, който сега живея в тялото, живея го с вярата, която е в Божия Син, Който ме възлюби и предаде Себе Си за мене." (Галатяни 2:20)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: royalist
Категория: Лични дневници
Прочетен: 56969
Постинги: 8
Коментари: 12
Гласове: 184
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031