Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.12.2007 11:27 - Дворец, княгиня и още нещо
Автор: royalist Категория: Политика   
Прочетен: 1380 Коментари: 1 Гласове:
1

Последна промяна: 11.01.2008 21:14


Тазгодишния осмодекемврийски празник (студентите празнуват тогава защото това е старостилната дата на празника на св.Климент Охридски, по нов стил- 23.11) ме отведе на Боровец. Напълно запазения, почти като тракийска гробница, соцбароков хотел „Самоков” събуди у мен само чувство на презрение към това, което „народната власт” е смятала за „луксозно”. Разбира се, напълно в духа на прехода и тоз хотел не бе мръднал на сантиметър от времето на Априлския пленум, което обаче е в някаква степен приемливо (не така стои въпросът с марксистките разбирания на някои университетски преподаватели, но няма да се спирам на тоз въпрос). Общо взето- върнах се назад във времето. Но колко назад?

Възползвах се от предложението да разгледам дворец Царска Бистрица и срещу напълно републиканската сума от 2 лева (5лв. за работещи люде) се озовах в едно имение, нелишено от скромност и стил. Bien sur!

Малък параклис,посветен на св.Йоан Рилски(по учебниците пише, че светецът е закрилник на българския народ, всъщност- на българските царе, олицетворяващи народа), със запалени свещи вътре и разпятие на аналоя ми направи много добро впечатление (икона на светия пустинник имаше над всяка външна врата на двореца- за благословение на влизащи и излизащи), не само заради прекрасното копие на Казанската чудотворна икона на Св.Богородица и голямоформатната икона на св. Цар Борис- Михаил Покръстител, държащ в ръцете си макет на голямата базилика в Плиска (явно зографът е  ползвал замисълът на византийските творци, приятна отпратка към крайбосфорните амбиции на Третото ни Царство),но и заради прекрасната икона на св. Симеон Стълпник (да, познахте- това е небесният закрилник на Негово Величество, празнува се на 1 септември- начало на църковната нова година).

Малки каскади на една чиста рекичка (задвижваща един малък ВЕЦ, функциониращ от 1900г, когато вече е имало електрификация без  „вся власт советов”), живописни дървени мостчета, ослепително бял сняг- какво повече му трябва на човек? Синя кръв естествено! Не надникнах във вътрешността на стабилното, но не и натрапващо се имение (поставям си за цел да отида там още веднъж за да чуя екскурзоводската лекция), ала каква бе изненадата ми, когато едно такси спря пред входа на имението (явно- парадният вход, защото до него бе сложена ансамбъл от плетени мебели, а до вратата стоеше гербът на Негово Величество...отдалеч изглеждащ като сегашния) и...дама с виолетов шал и тъмни очила излезе за да се качи в автомобила. Монархическото ми сърце се разтуптя- та това бе бившата княгиня на Добрич, самата Калина! Разбира се, не мислете, че се по ориенталски се втренчих в нея- макар да съм съгласен с мнението на прадядо й, че България е страна с източно влияние- не обичам да притеснявам княжеските особи. Тя спокойно се качи в таксито и отпраши нанякъде. А аз се замислих...

Защо едно семейство, в чиято кръв има следи от Краля-Слънце, електорите на Свещената Римска империя, Савоите и прочие родове, стари колкото Европата си позволява да живее толкова близо до хората? Та туристите минават през стаите, където те живеят! Всеки може да види играчките на малкия Симеон- Хасан (на незапознатите казвам, че първият си милион сегашният лидер на НДСВ прави именно благодарение на връзките си с покойния близокоизточен крал на петрола)! Всеки може да види и мебелировката, в която е отрасъл престолонаследникът, възпитаван от ненадминатия Стефан Попов и майка си- Царица Йоанна. В атмосферата на франкистка Испания. О, миг поспри! Има и от „разпродадените” ордени на Цар Фердинанд!

Напълно в духа на баща си, о`Бозе почившия Цар Борис  ІІІ, Симеон дава възможност на всеки да види как живее той! Без маска и без грим, другарки и другари! И тук се попитах- кога нинецарстващия президент Гоце Седефчов Първанов (простете, но се сетих, че Алеко Константинов преди името „Бай Ганьо” е смятал да напише „Бай Първан”) ще ни покаже дневната и хола си? То е ясно, че ще умрем от скука и липсата на вкус на перникчанското селянче, но нали е уж „социален”? Нали „сърцето му бие вляво”(напълно в духа на партията си, крадяща де що свари, Гоце си присвои тази фраза на Оскар Лафонтен, изречена при напускането на германската „лимузинена” СДП). Та питам и отговор не чакам! Седефчов никога не може да си позволи да е толкова истински, просто защото няма това възпитание и маниери. А бих казал- някои неща се наследяват- или се раждаш с тях, или не... noblesse oblige, ако трябва да се придържаме към Кодекса на аристократичното, господа!

Бедни, бедни Седефчов, защо не си остана обикновен историк на Партията?



Тагове:   още,   дворец,


Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. nbrakalova - Благодаря за разходката,
10.01.2012 19:53
която за мен вероятно ще остане неосъществима и не само за нея.

"...някои неща се наследяват - или се раждаш с тях, или не... - noblesse oblige"...
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: royalist
Категория: Лични дневници
Прочетен: 56960
Постинги: 8
Коментари: 12
Гласове: 184
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031